پادکست چیست؟ پادکست موزیک یا ریمیکس پادکست چیست؟
پادکست چیست؟ به زبان ساده، پادکست یک برنامۀ صوتی است، درست مثل تاک شو (برنامهای که در آن گفتگو میکنند)، اما با این تفاوت که شما روی تلفن همراه خود، مشترک (سابسکرایب) این برنامه میشوید و هر زمان که بخواهید به آن گوش میکنید.
پادکست چطور کار میکند و شما چطور باید به آن گوش بدهید؟ در ادامۀ این مطلب، کامل در این مورد صحبت میکنیم.
اگر بخواهیم کمی جزئیتر صحبت کنیم، پادکست یک دنباله از کلمات و جملات ادا شده و اپیزودهای صوتی است که بر روی یک موضوع مشخص یا رنگ و لعاب خاص تمرکز میکند، مثل دوچرخه سواری، یا استارتآپها. شما میتوانید مشترک این برنامهها شوید یا به اصطلاح انگلیسی، در آنها سابسکرایب کنید و هر زمانی که دوست داشتید، از طریق هدفون، داخل ماشین، یا با اسپیکر به آنها گوش بدهید.
چه پادکستی محبوب است؟
چه پادکستی را ممکن است شما شنیده باشید؟ اگر این موضوع برای شما تازگی دارد، سادهتر خواهد بود که نگاهی به نحوۀ عملکرد ایستگاههای رادیویی بیاندازیم که چطور در حال تبدیل برنامههای خود به پادکست هستند. اما، به خاطر داشته باشید که پادکستها چیزی بسیار فراتر از رادیو هستند، در ادامه متوجه این مطلب خواهید شد.
اول، نگاهی بیاندازیم به برنامۀ Radio 4 از BBC به نام “More or Less: Behind the Stats”. این برنامه هر هفته در ساعت مشخصی پخش میشود و شما باید برای شنیدن آن، رادیوی خود را روی طول موج این رادیو تنظیم کنید. اما، برای اینکه این فرآیند راحتتر شود، BBC هر اپیزود را در قالب بخشی از برنامۀ “More or Less Podcast” به صورت پادکست نیز منتشر میکند. هر اپیزود پادکست، نسخۀ رکورد شدۀ اپیزود رادیویی برنامۀ “More or Less” است که در قالب یک سری اپیزود، گردآوری شده است.
بنابراین، اگر طرفدار این برنامه هستید، میتوانید در پادکست More or Less سابسکرایب کنید و اپیزودهای جدید، هر هفته برای شما ارسال خواهند شد. به این معنی که، هر زمانی خواهید توانست به برنامۀ جدید گوش بدهید، تا اینکه سر ساعت هر هفته، پای رادیو منتظر شروع برنامه باشید.
پادکستها بسیار فراتر از برنامههای رادیویی هستند
مثالی که پیشتر توضیح داده شد، شاید تصویری از اینکه، یک پادکست چگونه است، به شما داده باشد، اما هنوز، پاسخ کاملی برای سوال، پادکست چیست، نیست. اکثریت قریب به اتفاق برنامهها، تمایل دارند تا محتوای کاملا اصیل و خاص خود را ارائه دهند و نه صرفا یک برنامۀ رادیویی باشند. بسیاری از آنها، از قید قالب رادیوهای سنتی فرار میکنند تا رویکردهای خلاقانه و موضوعات کاملا خاص را کشف کنند. مثلا:
- این برنامهها ممکن است خیلی طولانی یا خیلی کوتاه باشند، از یک پادکست خلاصۀ خبری 1 دقیقهای گرفته تا یک مصاحبۀ عمیق 3 ساعته
- این برنامهها ممکن است با هر دفعات تکراری تولید شوند، از پادکستهای روزانه تا پادکستهای ماهیانه
- این برنامهها ممکن است با هر فرمتی باشند، از پادکستهای سادۀ تک نفره گرفته تا نمایشهای درام صوتی چند نفره
- این برنامهها ممکن است هر موضوعی را پوشش بدهند، که بسیاری از آنها ممکن هست هیچگاه در برنامههای رادیویی دیده نشوند
مهم نیست که چه شرایطی دارید، حتما پادکستی را پیدا خواهید کرد که در مورد موضوعات مورد علاقۀ شما بوده و در زمانی که در اختیار دارید، قابل شنیدن باشد.
واژۀ پادکست از کجا پدید آمد؟ ایدۀ پادکست چطور شکل گرفت؟
واژۀ پادکستینگ “Podcasting” اولین بار در فوریۀ سال 2004 استفاده شد، اما پادکست به عنوان یک رسانه از سال 2000 وجود داشته است. واژۀ پادکست از ترکیب 2 واژۀ iPod و Broadcast پدیده آمده است. همانطور که گفته شد، اولین بار واژۀ پادکستینگ توسط بن همرسلی، ستون نویس گاردین و روزنامهنگار بیبیسی، هنگام نوشتن مقالهای برای روزنامه گاردین استفاده و ابداع شد. این اصطلاح اولین بار در جامعۀ وبلاگ نویسی صوتی در سپتامبر 2004 استفاده شد، وقتی که دنی گرگوایر آن را در پیامی به لیست ایمیل iPodder-dev ارسال و معرفی کرد.
در اکتبر سال 2000، مفهوم اتصال فایل صوتی یا ویدیویی به خوراک RSS در پیش نویسی توسط تریستان لوئیس پیشنهاد شد. این ایده توسط دیو وینر، توسعه دهندۀ نرمافزار و نویسندۀ فرمت RSS توسعه داده شد. پس از آن، پادکست که زمانی روشی مبهم برای انتشار اطلاعات صوتی بود، به یک رسانۀ شناخته شده برای توزیع محتوای صوتی، برای استفادۀ شرکتی یا شخصی تبدیل شد و به نوعی پاسخ سوال پادکست چیست، پیش از ایجاد این سوال، به وجود آمد.
برخلاف ریشه شناسی واژه، محتوای پادکست توسط هر کامپیوتر یا دستگاه مشابهی که قابلیت پخش مدیا داشته باشد، در دسترس است. واژۀ پادکست مربوط به قبل از افزوده شدن قابلیت پادکست توسط اپل به دستگاه iPod و نرمافزار iTunes است. برخی از منابع، برای جلوگیری از ارجاع این موضوع به آیپاد، از نام جایگزینی تحت عنوان “portable on demand” (قابل حمل برحسب تقاضا)، یا “play on demand” (پخش در صورت تقاضا) برای POD استفاده میکنند تا از ارجاع این واژه به iPod جلوگیری کنند. موضوعی که توسط افراد بسیاری مانند جان گروبر، وبلاگ نویس حوزۀ تکنولوژی مورد انتقاد قرار گرفته است.
او صراحتا در وبسایت خود، به این موضوع انتقاد میکند و اعلام کرده است که: “واژۀ پادکست قطعا از ترکیب واژۀ iPod و Broadcast ساخته شده است و ارجاع دادن این واژه به چیزی مانند “play on demand” مزخرف است.”
پادکستها صوتی هستند یا ویدیویی؟
یکی از ابهامهای حول پادکست چیست، در مورد نوع مدیا است، اینکه پادکست صوتی است یا ویدیویی؟
بیشتر پادکستها امروزه فقط صوتی هستند، علیرغم اینکه پادکستهای ویدیویی نیز وجود خارجی دارند. پادکستینگ در واقع در جواب به نیازی برای یک محتوای پس زمینه، دچار رشد قابل توجهی شد. به این معنی که، هر چیزی که قابلیت سرگرم کردن ما، آموزش به ما یا الهام بخشیدن به ما را در حین انجام فعالیتهای روتین زندگی داشته باشد، شامل این موضوع میشود.
به عنوان مثال، یکی از روشهای شایع گوش دادن به فایل صوتی، در حین رانندگی در داخل ماشین است. قطعا امکان تماشای یک برنامۀ ویدیویی در حین رانندگی وجود ندارد، به همین خاطر، محتوای صوتی، بهترین گزینه است. بر همین اساس، پادکستها برای گوش دادن در حین تمرین در باشگاه، در حین آشپزی در خانه یا وقتی که در مسیر به سمت محل کار هستید، بسیار گزینۀ مناسبی هستند. اساسا هر زمان قابل اتلافی، میتواند گزینۀ مناسبی برای گوش دادن به یک محتوای صوتی باشد.
البته، برای این موضوع، نیاز به یک هدفونی دارید که به گوشی موبایل خود متصل کنید، در غیر این صورت باید از سیستم صوتی خودرو یا هر اسپیکر قابل اتصال به گوشی موبایل استفاده کنید.
پادکست چه شکلی است؟
وقتی که به یک پادکست گوش میدهید، خواهید فهمید که بسیاری از آنها، خیلی آشنا به نظر میآیند. محتوای بسیار مشابهی را در طول سالیان از رادیو گرفته تا برنامههای تلویزیونی دیدهاید. از سوی دیگر، با پادکستهایی مواجه خواهید شد که برای شما بسیار تازگی دارند و خیلی متفاوت به نظر میآیند، به لطف فضای آزادانهای که پادکستینگ فراهم کرده است.
بیشتر پادکستها معمولا حول یک موضوع مشخص تولید میشوند. Host یا پادکستر یا مجری و یا Hosts یا مجریان در هر اپیزود، در مورد آن موضوع صحبت خواهند کرد. گاهی اوقات بسیار تخصصی و خاص هستند، مانند مسابقات 3 گانه، یا آموزش سگها و گاهی اوقات نیز عمومیتر هستند، مانند چطور زندگی شادی داشته باشیم.
هر اپیزود پادکست در مورد چیزی حول موضوع خاص پادکست صحبت میکند، مثلا نکات تغذیهای برای شرکت در مسابقات 3 گانه یا اینکه چطور سگ خود را از دعوا با سایر سگها منع کنیم.
هر اپیزود معمولا توسط یک یا دو نفر به صورت ثابت اجرا میشود که در مورد موضوع اپیزود و حول موضوع اصلی پادکست صحبت میکنند و گاهی از مهمانان برای حضور در برنامه یا مصاحبه دعوت میشود.
بسیاری از پادکستها، خیلی ساده هستند، فقط چند نفر دوست در مورد چیزی که خیلی به آن علاقه دارند، مثل فیلمها، یا اینکه چطور یک بیزینس راهاندازی کنیم، صحبت میکنند. اما بعضی از پادکستها نیز، بسیار حرفهای و فوق العاده هستند و ویژگیهایی مثل داشتن موزیک پس زمینه، افکتهای صوتی، تدوینهای حرفهای و سایر موارد مشابه، آنها را از پادکستهای ساده، متمایز میکند.
پادکستهای حرفهای برای گوش دادن بسیار عالی هستند، اما زمان و هزینۀ بیشتری نیز برای تولید نیاز دارند. برنامههای آماتور از سوی دیگر، دغدغهها و چالشهای کمتری دارند، اما در مقابل میتوانند هر هفته یک اپیزود از آنها تولید کرد و در نتیجه مخاطب وفادار نیز برای خود پیدا میکنند.
معمولا مردم، به هر 2 نوع پادکست گوش میدهند. بزرگترین فاکتور در اغلب پادکستها مجری یا پادکسترهای آن پادکست هستند و شما بیشتر، به سمت موضوعات و مجریانی که علاقه دارید کشش پیدا میکنید، تا اینکه پادکست چطور تولید شده باشد.
مفهوم پادکست و اپیزود پادکست چیست
واژه شناسی این موضوع شاید کمی گیج کننده باشد. سری برنامههای پادکست بر چه اساسی ساخته میشود؟
پادکست، یک سری از اپیزودها است که در مجموع یک برنامه را تشکیل میدهند. در واقع شما برنامهای را تصور کنید که چندین قسمت دارد، و مجموع تمام این قسمتها، تشکیل دهندۀ این برنامه است. پس پادکست اپیزود در واقع به هر قسمت از پادکست گفته میشود.
به عنوان مثال، سریال Friends را تصور کنید که خود شامل یک سری از قسمتهای مختلف است و قسمت “The One where they got Married” را به عنوان یک اپیزود تصور کنید. به این صورت سریال Friends معادل یک پادکست و قسمت “The One where they got Married” معادل یک اپیزود از این پادکست خواهد بود.
تفاوت بین پادکست و فایل صوتی چیست؟
اگر هدف شما فقط شنیدن باشد، نیازی به دانستن این تفاوت نیست. مگر اینکه بخواهید خودتان هم پادکست بسازید که آموزش ساخت پادکست در سایت وجود دارد و در مطلب دیگری نیز مفصل در این مورد صحبت خواهیم کرد.
پیچیدهترین بخش پاسخ به سوال پادکست چیست و جایی که بسیاری از افراد گیج میشوند، دقیقا همینجاست، یعنی تفاوت بین یک فایل صوتی و یک پادکست تمام عیار.
سادهترین تعریف ممکن این است که از نظر فنی، فایل صوتی و یک اپیزود پادکست، عین هم هستند. اگر شما یک پادکست اپیزود را از یک سایت پادکست دانلود کنید، متوجه این حقیقت خواهید شد که شما فقط یک فایل صوتی دانلود کردهاید. تفاوت اصلی زمانی مشخص میشود که شما قابلیت سابسکرایب کردن را به سری فایلهای صوتی اضافه کنید.
بنابراین، اگر شما یک سرویس هاستینگ پادکست دارید که به دیگران اجازۀ سابسکرایب کردن یا مشترک شدن در فایلهای صوتی ضبط شدۀ شما را میدهد، پس شما دقیقا فایلهای صوتی سادۀ خود را به یک پادکست کامل تبدیل کردهاید! فایلها، هنوز هم همان فایلهای صوتی هستند، ولی با قابلیت مشترک شدن یا سابسکریپشن، حالا میتوانید به آنها بگویید، پادکست!
اگر از یک سرویس دهندۀ پادکست استفاده کنید، قابلیت سابسکریپشن به صورت خودکار وجود خواهد داشت، اما شاید بخواهید طرز کار آن را نیز بدانید. این قابلیت بر روی بستر تکنولوژیای به نام RSS کار میکند و این یک زبان کامپیوتر است که اجازه میدهد نرمافزار پادکستینگ شما با وبسایت پادکستینگ ارتباط برقرار کند یا اصطلاحا صحبت کند.
در واقع اگر به نرمافزار پادکست خود، مثل نرمافزار Apple Podcasts که روی گوشیهای آیفون وجود دارد، آدرس وبسایت پادکستینگ را بدهید، نرمافزار با خواندن خوراک RSS یا RSS Feed وبسایت، قادر خواهد بود تمام اپیزودهای قدیمی آن پادکست را دانلود کند و به محض انتشار اپیزود جدید، اپیزودهای جدید را نیز دریافت نماید.
پس وقتی شما از نرمافزار Apple Podcasts یا Google Podcasts (که روی گوشیهای اندروید وجود دارد)، اسپاتیفای یا هر نرمافزار پادکست دیگری استفاده میکنید، به طور خودکار از طریق RSS Feed و بر مبنای سابسکریپشنهای (پادکستهایی که مشترک شدهاید) شما، به صورت خودکار، اپیزودهای جدید را دانلود میکند. این خیلی سادهتر و راحتتر از این است که فایل صوتی را در اینترنت جستجو و سپس دانلود کنید.
وجه تمایز اصلی و بزرگی که باید به خاطر داشته باشیم، این است که یک فایل صوتی به خودی خود، تنها یک فایل صوتی ساده است. اما اگر این فایل صوتی را در یک وبسایت آپلود کنید و اجازه بدهید که دیگران از طریق RSS Feed اجازۀ سابسکرایب کردن داشته باشند، ناگهان تبدیل به یک پادکست میشود!
بیشتر بخوانید: موسیقی چیست؟ یا موزیک چیست؟
پادکست موزیک یا ریمیکس پادکست چیست؟
اما مرتبطترین بخش مقاله با حوزۀ فعالیت سایت ایمان لوئیس، همین بخش مطلب است، پادکست موسیقی، ژانری از پادکست است که در آن در مورد موضوعات مرتبط با موسیقی و نوازندگان را پوشش میدهد و اغلب شامل نقدها، تفسیرها، اثرهای جدید، مصاحبههای نوازندگان، تاریخچۀ موسیقی، ساخت موسیقی و تئوری موسیقی است. اما امروزه اصطلاح پادکست موزیک یا پادکست ریمیکس به ریمیکسهای موزیک که در قالب پادکست منتشر میشوند نیز اطلاق میشود.
ترجمه و گردآوری: محسن پرهیزکار
پادکستر یا Host همان مجری پادکست است، یعنی کسی که پادکست را اجرا میکند.
دیدگاهتان را بنویسید